Algemene Info Konijnen

Voeding                                                                                                                                             

Het konijn is net als wijzelf een lekkerbek. Wanneer er de hele dag korrel en zaadvoer staat, eet hij dat liever dan hooi. Helaas krijgt hij dan veel te weinig ruwvezel binnen. Ruwvezel is voor het konijn belangrijk om voldoende eiwit en B vitaminen in de darm te laten maken. Op de lange duur kan daardoor de afweer tegen ziekten dalen. Het beste is het om de hele dag vers hooi te geven. 2 maal per dag mag u korrel of zaadvoer bijgeven, wat het konijn na 5 minuten niet op heeft haalt u weer weg. Natuurlijk mag u het konijn best af en toe verwennen met een blaadje andijvie, blaadje paardenbloemblad, stukje appel of een stukje wilgentak om op te knabbelen.
Een liksteen is niet nodig en verhoogd de kans op teveel kalk waardoor er blaastenen kunnen ontstaan.
Een voorbeeld daarvan vindt u bij de praktijk patiënten.

Huisvesting                                                                                                                                        

Konijnen worden steeds vaker binnen gehouden. Soms mogen ze zelfs vrij in huis lopen. Je kunt ze leren te plassen op de kattenbak. De keutels zijn wat lastiger, vaak hebben ze er wel een vaste plek voor.
Past u wel op dat ze niet knagen aan elektriciteitssnoeren of giftige planten.
Staat het konijn buiten, zorg er dan voor dat het beschermt is tegen kou. Maar zeker ook tegen de warmte; bij temperaturen rond de 30 graden kunnen ze gemakkelijk last krijgen van hitteslag. Ze hebben dan een veel te hoge temperatuur, ademen oppervlakkig en kwijlen soms. Afkoelen moet voorzichtig gebeuren. (nat maken).

Poepeten                                                                                                                                               

Wist u dat het konijn zijn eigen ontlasting opeet ? Overdag maakt het konijn de harde keutels die u in het hok vindt. ’s Nachts echter zachte en plakkerige keutels die het konijn direct bij produceren opeet. Zo kan het de B-vitaminen en eiwitten die in darm uit ruwvezel zijn gemaakt beter opnemen.
Wanneer de zachte keutels niet worden opgegeten dan blijven ze aan de achterhand plakken, waarna ze vaak ook nog nat geplast worden. We zien dit onder andere bij konijnen die rugpijn hebben. Maar ook bij konijnen die veel te dik zijn. Als dit het geval is, is het van belang om het konijn goed schoon te maken en te houden. Anders bestaat het risico dat vliegen eitjes leggen in de poep en dat uit de eitjes vliegenmaden komen. Deze maden hebben voedsel nodig en beginnen het konijn langzaam op te eten. Dit is heel onplezierig en pijnlijk voor het konijn. Veel konijnen overleven deze vliegenmaden niet.                                                                                                                                                    

Controleer je konijn daarom regelmatig op vastgeplakte poep en maak hem zonodig schoon.

Tandenkiezen                                                                                                                                        

De tanden en kiezen van een konijn blijven het hele leven doorgroeien. Doordat ze even hard slijten als groeien blijven ze even lang. Wanneer echter de tanden en kiezen niet goed tegenover elkaar staan dan slijten ze niet en worden ze te lang. Hierdoor kan het konijn niet goed meer eten.
Meestal valt op de het konijn mager wordt, wat knoeit met eten en vaak heeft het een natte kin.

 

Comments are closed.